In de arbeidsovereenkomst leggen werkgever en werknemer de afspraken over hun arbeidsrelatie vast. Wat er wel en niet mag worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst en hoe is afhankelijk van het soort arbeidsovereenkomst en of er wel of geen cao geldt. Het arbeidsovereenkomstenrecht is complex. Vraag daarom juridisch advies.
• Snel een concept arbeidsovereenkomst
• Alles goed geregeld, geen verrassingen in de toekomst
• Maak geen onnodige kosten
De arbeidsovereenkomst
Als u een arbeidscontract sluit, wilt u zo goed mogelijk afspreken welke regels er gelden. Een heleboel regels zijn echter al vastgelegd in de wet. Daar kunt u niet van afwijken. Doet u dit toch, dan gelden deze afspraken niet. We noemen dit regels van dwingend recht. Regels waarvan u wel mag afwijken zijn van regelend recht.
Proeftijd
Wat zijn de regels voor het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst? Bij contracten van korte duur (6 maanden of minder) mag geen proeftijd overeengekomen worden. Bij contracten tussen de 6 maanden en de 2 jaar, mag 1 maand proeftijd overeengekomen worden. De maximale proeftijd is 2 maanden. Ook worden er eisen gesteld aan de wijze van overeenkomen van de proeftijd en mag die niet gelden als de werkgever al op de hoogte is van de kwaliteiten van de werknemer. De gevolgen van het niet juist overeenkomen van een proeftijd kunnen groot zijn. De werkgever kan zich er niet op beroepen en moet een ontslagprocedure in gang zetten om alsnog van zijn werknemer af te komen. Laat uw arbeidsovereenkomst checken voordat u uw handtekening zet.